Maradj otthon!

Miként lehet a nagyi otthonát figyelemmel kísérni, ezzel is vigyázva rá.

A mostani időkben mindenhol hallani, hogy maradj otthon! Én nem is fejtenem ki ennek az okát, mindenki nagyon jól tudja.

A nagyit sem lehet látogatni, persze lehet a kapcsolatot tartani vele a bevált eszközökkel. De vigyázni távolról is tud rá. Itt hangsúlyozottan nem arról van szó, hogy vegyük ki a kezéből az irányítást, hisz pontosan tudja, hogy mi jó neki. De szükség esetén megvan a lehetőség, hogy akár a teljes lakását felügyelje az Ön otthonából. Például telefonja segítségével folyamatosan követheti, hogy hány fok van a lakásában. Ezt akár állíthatja is, bár előtte érdemes szólni róla, ne legyen kellemetlen meglepetés belőle.Maradj otthon!

Ha túl magas páratartalom, az atkák és a gombák is jobban tenyésznek. Ez akár az asztmás tünetek felerősödéséhez vezethet. Érdemes telefonon szólni, hogy: Nagyi, szellőztess; ha esetleg van okostelehonja azonnal kaphat erről egy figyelmeztetést. Sőt tetőablak esetén azok automatikusan ki is nyílhatnak. Így a penészedés veszélye is sokkal kisebb. Egy sokkal egészségeseb környezetet tud teremteni már e két tényező figyelemmel kísérésével.

Azonnali értesítés kap, ha a tűzjelző jelez, vagy, ha folyik a mosógép. Ezáltal Ön is azonnal tud intézkedni. De a bejárati ajtó nyitását is figyelemmel kisérheti, így tudhatja, ha ebben az időszakban esetleg mégis elmenne otthonról. Tudja figyelmeztetni, hogy ez most az Ő érdekében nem a legjobb ötlet.

Ezenkívül nem marad égve felejtett villany, vagy bedugva hagyott vasaló sem. A lámpák időzíthetők, hogy egy bizonyos idő után, ha nincs mozgás, automatikusan lekapcsolnak. Estére be lehet állítani, hogy minden egyes szobában kialudjon a fény, amelyekre biztos, hogy nem lesz szükség éjszaka. A vasalót is kitudja kapcsolni távolról, vagy természetesen rábízhatja a rendszerre. Kaphat róla értesítést, ha több, mint negyed órája már működik.

De lássuk, hogy mi mindent tud még tenni a kényelemért is. A redőnyök automatikusan leereszkednek napnyugtakor. Persze lehet vezérelni kapcsolóval is, vagy távirányítóval, vagy a telefonjáról. Akár az Önéről, a saját otthonából. Ha már a távirányítónál tartunk, tulajdonképpen bármilyen eszközt képes vezérelni, amihez van távirányító. Például a TV-t vagy a légkondicionálót.

Maradj otthon!

Ezek az intézkedések elsőre drasztikusnak tűnnek, de a jelenlegi szituációban talán mégsem eltúlzott. Természetesen átlagos helyzetben ezeket nem kell ilyen szigorúan venni. De most a biztonság a legfontosabb, és ha ehhez az okosotthon rendszere is hozzá tud járulni, akkor miért ne használná?

Addig is maradj otthon és vigyázzunk egymásra!