Ki lett-e húzva a vasaló? – Az okos konnektor

-Drágám, ugye nem felejtetted el kihúzni a vasalót?

Ez az a kérdés, amire általában a válasz, hogy – nem emlékszem, valószínűleg igen.

Az okosotthon rendszerével ez mostantól így is hangozhat, nem tudom, de úgyis lekapcsolt automatikusan. Miként lehet ez? A korábbi cikkekből is kiderült, hogy rengeteg mindent lehet automatizálni, vagy divatosabban mondva okosítani. A mostani téma tulajdonképpen egy eszköz köré épül fel. Ez pedig az okos konnektor.

A használata nagyon egyszerű. Be kell dugni a konnektorba, majd ebbe az eszközt, amit kapcsolni szeretne, és kész is. Innentől kezdve bárhonnan, a mobiltelefonján keresztül ellenőrizheti, hogy ki lett-e húzva a vasaló. Természetesen azonnal ki is kapcsolhatja.

Itt is igaz, hogy ez csak a felszín. E mögött a lehetőségek tárháza rejlik, amelyek nem feltétlenül látványos, de annál hasznosabb funkciók.

Lehet lámpa, mosógép, boiler vagy XBOX

Használhatja szinte bármilyen elektromos eszközzel. A fenti példában hozott vasalón kívül lehet lámpát, bojlert, ventilátort csatlakoztatni; de akár a gyerek Xbox-át is, így valamelyest Önnél marad a kontrol.

Lássuk, hogy miért jó, ha ezek okos konnektorba vannak dugva. Biztos van egy lámpa, aminek a kapcsolója lehetetlen helyen van, mondjuk a fotel mögött, vagy nem ér ki a könyvespolc mögül. Ilyenkor rengeteg bosszankodástól szabadulhat meg az okos konnektor segítségével. Hiszen a telefonjáról is lekapcsolhatja a lámpát. A mosógép is bármikor elromolhat, ilyenkor akár az egész fürdőszobát is eláraszthatja. Ez esetben is hasznos lenne, ha egyből leállna a gép és nem pumpálna több vizet. Sejthető, hogy ez sem akadály, ráadásul még értesítést is kaphat erről a nem kívánatos eseményről. Az elektromos boiler is takarékosabb, ha „éjszakai” árammal üzemel. Ennek az időzítésére is alkalmas a konnektor. Be kell programozni, hogy mely időszakban fűtheti a vizet a melegítő és a konnektor csak ezekben az időszakokban kapcsol be. Természetesen van lehetőség ezt bármikor felülbírálni.

Ma már mindenfelé digitális személyi asszisztens vesz körbe minket. Telefonon, okoshangszorókon de már a TV-n is. A konnektort ezeken keresztül is kapcsolhatja, így már arra sincs szüksége, hogy a telefon a kezében legyen.

Látszik tehát, hogy a sok helyen hangoztatott hármasság (kényelem, biztonság, energiatakarékosság) már ebben a kis eszközben is megvalósul.