Éjszakai botorkálás

Önnek is ismerős lehet. Éjszaka is muszáj közlekedni otthon. Legyen szó egy korty vízről vagy csak késői érkezésről.

Az otthonát ismeri már, mint a tenyerét. Sötétben is már mindent megtalál. Megtalálja a hűtőt, a csaphoz szintén könnyen odatalál, a mosdóhoz vezető utat álmában is teljesíti. De mi a helyzet azokkal az akadályokkal, amik nem szoktak útban lenni? Gondolok itt egy be nem tolt székre, az út közepén felejtett táskára vagy mind közül a legrosszabb a szétszórt legóra.

Ilyenkor mégis jól jön némi fény. De lámpát nem jó kapcsolni, mert az éles fény az éjszaka közepén nagyon tud fájni. Hunyorog tőle, utána nem tud visszaaludni. Rosszabb esetben még a férje is morogni fog miatta.

Képzelje el, hogy csak elindul éjszaka a célja felé, és a lámpák felkapcsolódnak. De csak olyan gyengéden, hogy nem vakítja el a szemét. Ellenben az éjszakai akadálypálya nem fog ki Önön. A kapcsolóval sem kell bajlódnia, mert az okosotthona érzékeli, hogy merre jár. Mindig csak ott fognak a lámpák világítani, ahol épp van. Természetesen csak addig, ameddig szükséges. Elmegy a mosdóig, kíséri a hálószoba és a folyosó lámpája, majd lekapcsol, hogy mást véletlenül se zavarjon. De a mosdóban már ég a tükör világítása, szintén csak minimális erősséggel. Ez igaz a vissza útra is. A fények visszakísérik, egészen az ágyáig. Majd minden fény kialszik.

Ehhez a lehetőséghez nem szükséges külön lámpákat beépíteni, hanem a már meglévő világítást tudja erre használni. Amely este elegendő fényt ad ahhoz, hogy világos legyen a lakásban, az éjszaka csak derengeni fog; és ami sminkeléshez olyan fényerőt biztosít, hogy minden apró részlet tökéletesen látszódjon, az éjjel épp annyira világít csak, hogy az álom ne menjen ki a szeméből.

Nincs tehát szükség különböző eszközökre, a különböző feladatokhoz. Nincsennek felesleges kütyük, csak ami tényleg szükséges. Így is csökkentve a kaotikus, átláthatatlan kapcsolók és távirányítók rengetegjét.

Következésképpen, Ön tökéletes biztonságban közlekedik, míg a család az igazak álmát alussza.