Mennyi ideig tart a szerelés?

Az eszközöket már beállítva, programozva szállítom Önhöz, így jelentősen lerövidül a felszerelésük és finomhangolásuk ideje. Érdemes úgy számolni, hogy egy modul beszerelése és esetleges finomhangolása nagyjából negyed órát vesz igénybe. A központ beállítása maximum egy órán át tart.

Mekkora zajjal jár?

Az érzékelők felfúrásán kívül csak csavarhúzót és fogót használok. Tehát a néhány fúrást leszámítva, nem jár zajjal a munka.

Mekkora porral jár?

A beszereléssel keletkező por mennyisége minimális, ugyanis csak az érzékelők felfúrása jár némi porral. A munka során ügyelek arra, hogy a beszerelés után ugyanolyan legyen a tisztaság, mint érkezésemkor. Ugyanis, magam is megtapasztaltam, hogy mennyire kellemetlen, amikor valamilyen szerelési vagy javítási munka után takarítani kell.

Mi történik áramszünet esetén?

Mivel a rendszer elektromos árammal működik, áramszünet esetén leáll. Az elemmel üzemelő eszközöket ez nem érinti, de a központ nélkül nem képesek rendeltetésszerűen működni. Ez alól a szén-monoxid riasztó kivétel. Ez önállóan is egy teljes értékű riasztó, igaz a komplex rendszer funkcionalitását nélkülözi, de a mérés pontos és vészhelyzetben riaszt.  Amint az áramszolgáltatás helyreáll, az okosotthona pár percen belül ismét teljes értékűen használható. Erre lehet megoldás, ha egy szünetmentes tápegységgel egészítjük ki a rendszert.

Mi az a minimális csomag, amitől már okosnak mondható az otthon?

Az induláshoz mindenképpen szükséges egy központ. Egy-két érzékelő, attól függően, hogy mi a legfontosabb Önnek, ez lehet mozgás-, füst, vagy szén-monoxid érzékelő. Ezenkívül néhány modul, amely a munkát végzi, például kapcsolja a lámpát vagy leereszti a redőnyt. Ez – tervezéssel, beállítással, az eszközökkel és azok felszerelésével együtt -  már 300 000 Ft-ból megvalósítható. Az így felállított alaprendszer a későbbiekben tetszés szerint bővíthető

Lehet-e bővíteni a már meglévő rendszert?

Természetesen igen. Az okosotthon megoldások moduláris elven épülnek fel. A központi egység 65 modult tud stabilan kiszolgálni. Így nem szükséges elsőre a teljes házát bevonni, a rendszer lépésről-lépésre bővíthető.

Gyerekbarát-e a rendszer?

Mivel a rendszer legnagyobb része láthatatlan, ezért a kisebb gyermekek érdeklődését kevésbé fogja felkelteni. A tervezés során maximálisan az Ön igényeihez igazítom a lehetséges megoldásokat. Így a teljes rendszert úgy programozom, ahogy Ön kéri. Természetesen arra is van lehetőség, hogy bizonyos funkciókat  csak a család azon tagjai irányíthassák, akiknek ehhez hozzáférésük van

Mennyit fogyaszt?

A központ fogyasztása nagyjából 13 W, ez havi szinten nagyjából 300 Ft áramköltséget jelent. A hálózati árammal működő modulok fogyasztása 1 W környékén mozog. Viszont egy jól beállított rendszerrel ennél lényegesen több energiát meg tud spórolni. Így nemcsak a pénztárcáját óvja, hanem a környezete is, hiszen kisebb lesz az ökológiai lábnyoma.

Kutya, cica esetén mennyire használható a mozgásérzékelő?

A mozgásérzékelő érzékenysége bizonyos határon belül állítható. De ezt nagyban befolyásolja a háziállat mérete.

Milyen eszközökkel tudom vezérelni a rendszert?

A rendszer irányítható IOS vagy Android rendszerű telefonról és tabletről is. Erre külön alkalmazás áll rendelkezésre. De lehet vezérelhető PC-ről, laptopról bármilyen böngésző segítségével. Ezeken kívül  funkciók többsége hangvezérléssel is irányítható, Alexa-n, Siri –n vagy a Google Assistant-en keresztül.

Meg tudok-e szabadulni az összes kapcsolótól?

Igen, erre van lehetőség, de én nem javaslom. Esetleges hiba esetén nem tudja majd kapcsolni a lámpákat, illetve a vendégei  kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mert nem biztos, hogy kezelni tudják majd a számukra újdonságot jelentő rendszert.

Van-e lehetőségem távolról elérni a rendszert?

Igen, mind az applikáción, mind böngészőn keresztül lehetséges. Ehhez csak egy gyors regisztrációra van szükség.

Mi is az a Z-Wave?

Ez egy direkt otthonautomatizálásra kifejlesztett vezeték nélküli technológia. 860 és 920 MHz-es frekvenciatartományban (a helyszíni adottságoktól függően). Az előnye, hogy ez a tartomány nincs túlterhelve, ezért nem keletkezik interferencia, ezért stabil a működés.

Mekkora a hatótávolság?

Szabad téren, tiszta időben nagyjából 30 méter. Beltérben ez jelentősen változik. Nagyban függ az épület szerkezetétől. De a tapasztalataim azt mutatják, hogy 10-15 méter a minimumális hatótávolság. Viszont minden hálózati áramról működő eszköz jelerősítőként szolgál, így egy nagyobb ház, kerttel együtt is lefedhető.

Ha többen használnak körülöttem ilyet, az eszközök nem fogják egymást zavarni?

Nem, mert az adott modult csak egy központhoz lehet csatlakoztatni. Csak azzal a központtal kommunikál ezek után. Így nem lehetséges az, hogy két különálló rendszer egymás működésében zavart okozzon.

Meglévő kamerát tud-e kezelni?

Igen, feltéve, ha az IP kamera. Ez esetben a meglévő kamera a rendszerbe bekapcsolható és így képes, továbbra is élőképet közvetíteni.

Ez esetben ki tudom váltani a megfigyelőrendszert?

Nem. A rendszer erre nem alkalmas. Csak az IP kamerák élőképét tudja közvetíteni, de rögzíteni nem tud. Erre inkább egy külön erre a célra fejlesztett rendszert érdemes használni.

Össze lehet-e kötni a riasztórendszerrel?

Az esetek többségében igen. Néhány gyártó esetén plug-in szinten is megoldható az integráció, ezáltal fizikai kontakt nem szükséges.

Kiváltható-e a riasztó rendszer?

A riasztórendszereket egy magasabb biztonsági szintnek kell megfelelnie, ezért ez nem váltható ki a rendszerrel.

Lehet-e kültérre telepíteni?

A modulok és a központ is beltérre lett tervezve. Nem vízállóak és az ideális hőmérsékleti tartomány is 0 és 40 °C fok között van. Ha mindenképp szükséges a modulok kültéri telepítése, akkor ehhez vízálló dobozokat kell használnunk. .

Hangvezérléssel megoldható-e az irányítás?

Bár magyar nyelven még nem érhetőek el a szolgáltatások, de a legtöbb világnyelven már működik. Így a Google Assistant, a Siri és az Amazon Alexa is a segítségére lesz az okosotthona vezérlésében.

Milyen garancia van a termékekre?

A termékekre 24 hónap  garancia van.

Ha bármilyen más kérdése merülne fel, küldje el és megválaszolom.